af Søren Malchow, redaktør og stifter

af Søren Malchow, redaktør og stifter

I det jyske sad tre friske kvinder, som var mor Jette 57 år med hendes døtre Kathrine 30 år og Mette på 36 år, hvor de satte sig som mål at deltage i det der kaldes Carbage Run Summer 2018.

Hovedformålet var ikke selve køreturen, men derimod at samle penge ind til DANSKE HOSPITALSKLOVNE.

Kathrine arbejder som sygeplejeske og ser til daglig hvor stor gavn klovnene gør på hospitalerne, men Mette er uddannet hos fætter BR i Hobro, men arbejder nu som social og sundhedshjælper og ved at klovne altid skaber glæde hos børn. Hendes søn Daniel har været indlagt et par gange og har haft besøg af hospitalsklovnene.

Mor Jette har arrangeret Ferie Camp for udsatte børn og voksne og her er cirkus med klovne, altid en del af en uforglemmelig oplevelse for børnene.

Så vi fik lavet et godt samarbejde med Hospitalklovnene. 

 

Jette Stjernholm fortæller til HandiacpBarn.dk "At beslutte vi ville køre FOR nogen var en super beslutning. Vi har kun mødt venlighed, positiv opmærksomhed, opbakning og støtte som har drevet vores projekt i mål. Det er helt fantastisk at holde på en Fransk rasteplads, køre på tyske, franske, belgiske og danske mototveje og få ? og forstå at billedet i bagruden var det folk genkendte. Hospitalsklovne kendes i hele europa. Vi er blevet fotograferet af vild fremmede mennesker sammen med bilen og trods sprogproblemer så var det klovnen på bagruden de genkendte.

Da vi slutter i Andorra og hele gruppen af Carbagerunnere siger ja til at sprede glæde, ved at iføre sig den røde næse, ja der var der gåsehud på hele kroppen. Indsamlingen havde passeret 22.000 kr og vi var slet ikke i mål endnu. Vi runder 30.000 kr til Hospitalsklovnene når bilen er solgt den 30.august i vores budrunde.

Ville vi gøre det igen - køre FOR nogen, helt sikkert. Om det skal være CarbageRun eller niget helt andet, det ved vi ikke, men en udfordring siger vi ikke nej til."

Billedet er fra afslutningen i Andorra, hvor samtlige 200 deltagere i årets Carbage Run deltog i et fælles billed, hvor alle står med klovnenæser. Trioen fortæller på deres facebookside, at det er stå fedt med en sådan opbakning, hvor de også oplevede en megafedt fællesskab, hjælpsomhed og imødekommende runnere som har været med til at give dem en oplevelse for livet. 

Mål er at indsamle mindst 15.000 kr til Danske Hospitalsklovne. 

Under forberedelserne til Carbage Run løbet havde de tre gave kvinder sat som mål at de ville indsamle 15.000 kr til Danske Hospitalsklovne, men allerede på nuværende tidspunkt er målet nået og de har foreløbiget indsamlet 25.000 kr. Dertil kommer så også det beløb de får for deres bil.

Har du også lyst til at hjælpe med at indsamle penge til Danske Hospitalsklovne kan du sende en SMS til 1277, hvor du skriver DHK 7773 så donerer du 50 kr, men er du klar til at donere mere så har familien en facebook hvor de fortæller om deres projekt hvor der via den er mulighed for at donere højere beløb.

På selvsame facebooksiden er der også mulighed for at se hvordan pigerne havde en god og sjov tur til Frankrig, som var målet for årets carbage run løb, der foregik i uge 31.

Du kan læse mere om trioen på Danske Hospitalsklovens webside, ved at trykke her

Bilen sat på auktion indtil 30. august 2018

Bilen en Opel Zafira 1,6 med 7 sæder, som blev brugt i Carbage Run løbet 2018, er nu sat på auktion, og beløbet for bilen bliver lagt til det indsamlet beløb. 

Trioen fortæller på deres facebooksiden, at den skal synes næste gang i november 2019 og har kørt 210.000 km. Den skulle efter sigende køre perfekt, har uden problemer bragt deem 5000 km rundt i Europa og fragtet dem op i 3400 meters højde hele 3 gange. 

Open Zafiraen er indpakket hos SkilteMaleren i Ans, hvor indehaveren Allan Dyrbye Kristensen har doneret indpakningen. 

Udover at Skiltemaleren.dk har doneret indpakning af bilen, så har trioen også modtaget sponsorater fra Shell Hammel, Randklitcare, anlægsgruppen og car-team.

Bilauktionen kører indtil den 30. august, hvorefter bilen kan overdrages den 01. september.

Kender du nogen som kunne være interesseret i at købe en sådan bil med den gode historie den samtidig har, så gå ind på Carbage Runners Klovne Venners facebookside og byd på bilen. Du finder facebooksiden ved at trykke her

CarbageRunnersklovnevenner med deres sponsorer fra SHELL HAMMEL


E
n beretning fra Mette, som er 1/3 af Carbage Runners Klovnevenner

- Jeg gør det gerne igen....
At planlægge en indsamling, krævede faktisk mere ind hvad jeg magtede, jeg er mor til 3 børn, Marie og Clara på 9 år og søn Daniel på 7 år jeg har fuldtidsjob som social og sundhedshjælper i vammen hjemmeplejen Viborg.
Mand og vild hund?
Og selvføllig også gården og vennerne og familie.
Sååå det blev faktisk for meget for mig også at skulle stå for alt det praktiske. Heldigvis er min søster og mor fantastiske til den del.
Den del jeg så tog en stor tørn med var faktisk at skaffe dele til vores tur.
En kæmpe omkostning på sådan en køre tur er jo benzinen.
Men efter kontakt til Shell som videre sendte den til den by vi ville køre fra var aftalen på plads. Benzinen var i hus.

Jeg må simpelthen rose byen hammel♡
Der har været så kæmpe stor opbakning fra byen. Private som butiksdrivendne. Lige fra bil til personlige gaver.

At gå fra butik til butik rundt i vores nær miljø som Aalborg- hobro- Viborg og Randers
Har været vildt sjovt.
Alle jeg er kommet til har vidst hvem og hvad de danske hospitals klovne er og står for.
Jeg husker særligt 2 butikker.
Jeg var på udkig efter 3 luftmadrasser. Og wupti fik vi et gavekort fra jysk hobro.
Og toyrsrus Viborg donerede ikke mindre ind 2 kæmpe sæbeboble maskiner til fis og ballade da vi stod på gaden i hammel og samlede ind.
Det er blevet til virkelig mange penge vi har fået igennem forskellige butikker. Det er så flot. Virkelig tusind tak.

Da vi langt om længe var klar til start var vi alle 3 meget spændte...
3 piger i en bil sammen.. Bjergkørelse ! Reparationer af bilen !?!? Sproget?
Og ikke mindst hvem var alle de andre carbare runners vi nu skulle tilbringe en hel uge med...
Men mine bange anelser omkring tossede vilde unge bil tumper blev lyn hurtigt gjort til skamme.
De her runners..... De er så fantastiske til at få et sammenhold og en følelse af man HØRER TIL BLANDT runner.
Runner hjælper hinanden. Runner støtter og guider og vejledere og især fester sammen
Og sikke en fest den uge var.

Vi piger havde ingen problemer med vores bil, bort set fra en sprunget baglygte pærer. Jeg efterlyste en pærer på Facebook gruppen og inden for Max 4 min. Stod der 2 hold runner og så var den pærer skiftet.
1 nat var der en der manglede en sovepose da hans var gået i stykker.
Så hurtigt blev der fundet en fra klovne bilen da vi jo var forberedt på dette uheld og havde taget en mere med.
Stor taknemlighed fra den nødstedte ?

Hurtigt blev vi venner med en flok skønne unge drenge.
Spirilledrengene hjælpsomme og aldrig kedeligt at køre sammen.
Det var især en oplevelse jeg stadigvæk kan grine helt vildt af.
... Vi var lige ankommet til syd Frankrig.
Svedt og kogt i bilen i 2 længe dage UDEN BAD ...
Men nu nåede vi havet.
NU SKULLE DER BADES...
Men inden vi fik set os om, havde spirillidrengene kørt deres skønne gamle volvo ud i sandet.. og de sad bare urokkeligt godt fast???
Det måtte simpelthen vente... nu skulle der bades...
Fri fik vi dem.. takket være far og datter i en anden bil.
Stor og sej 4hjultrækker. Uden problemer træk han dem fri.
Og OVENI KØBETkørte han en æres runde rundt på stranden med en gammel Volvo på slæb.
Vi skreg af grin. ??

Hver dag valgte vi dagens klovn på turen.
Det kunne være en dum bemærkning eller Ja noget en havde dummet sig med.
Vi fik så en rød klovne næse på.
Til stor morskab for mange.
F.eks fik min lillesøster den på fordi hun gik fuldstændig i panik over hun ikke kunne findes hendes dyre nye solbriller...
Alt blev gennemrodet og pakket ud... indtil min mor får set på min søster og siger.... fjols... De sidder i din pande?
Så ved man man har kørt for længe og trænger til et koldt glas hvidvin?
Denne tur har vist mig især et sammenhold trods vores forskelligheder og alder og køn.
Carbage run er FOR ALLE uanset om du aner hvad wd 40 er og skal bruges til så fandt vi ud af det var nemmest at få de skønne drenge til det.?
Jeg vil rigtig gerne afsted igen næste år, men min søster skal have baby næste år og min mor får ikke tiden til det.
Jeg vil forsøge at logge mine svigerinde med ellers kan jeg nok få et bagsæde hos et andet team.
Men afsted skal jeg helt sikkert igen en dag. Og selvføllig skal jeg samle ind. Og så gerne til de danske hospitals klovne, for det gør så stor glæde og gavn netop at vores børn får en kærlig hilsen når de er indlagt.

 

 

 

 

 

En stor donation fra Poul Erik Bech Fonden giver BROEN mulighed for i endnu højere grad at understøtte det unikke frivillige arbejde, der foregår i BROENs nuværende 29 lokalforeninger rundt om i landet. Overrækkelsen skete i Køge fredag den 3. august hos den lokale EDC Poul Erik Bech-mægler i Køge.

En ny, stor donation fra Poul Erik Bech Fonden skaber glæde hos BROEN Danmark. Med donationen kan BROEN fremover i endnu højere grad understøtte det unikke frivillige arbejde, der foregår i BROENs nuværende 29 lokalforeninger rundt om i landet. Overrækkelsen skete i Køge fredag den 3. august hos den lokale EDC Poul Erik Bech-mægler med deltagelse af frivillige fra BROEN og repræsentanter fra EDC Poul Erik Bech og byrådet i Køge, bl.a. borgmester Marie Stærke.

Indsats med hjertet

BROEN Danmark er moderforening for de 29 lokalforeninger, som alle på frivillig basis støtter børn og unge fra socialt og økonomisk trængte familier til at have en aktiv fritid i det lokale foreningsliv. Børn og unge, som enten er uden for foreningslivet eller ikke har mulighed for at fortsætte. Gennem BROEN får de tilbudt støtte til kontingent og udstyr, så de kan være sammen med andre børn og unge og positive voksne rollemodeller. Og det koster mange penge. I gennemsnit koster det 2.000 kr. pr barn om året i støtte til kontingent og udstyr.

”Donationen fra Poul Erik Bech Fonden vil være med til at sikre en kontinuerlig hjælp til udsatte børn og unge, som er aktive takket være støtte fra frivillige i BROEN. Samtidig kan vi tilbyde børn og unge, som står uden for foreningslivet, et aktivt fritidsliv i et positivt fællesskab i lokalsamfundet,” siger Peter Poulsen, formand for BROEN Danmark.

”Vi har gennem de sidste to år haft kontakt og støttet flere af BROENs lokalforeninger rundt om i landet. Når man taler med de frivillige i BROEN, er man ikke et sekund i tvivl om, at de har hjertet på rette sted. De engagerer sig og glæder sig, hver gang et barn får succes. Vi vil gerne støtte dem, der gør en forskel for andre, og her er BROEN Danmark et rigtig godt eksempel,” udtaler Jane Bech, direktør i Poul Erik Bech Fonden.

Stigende pres på udsatte familier

BROEN Danmark oplever et stigende antal henvendelser fra familier, som er udfordret økonomisk og socialt – det kan være på grund af arbejdsløshed, sygdom, som enlig forsørger på overførselsindkomst eller som flygtning på laveste integrationsydelse. Ofte har disse familier ikke mulighed for at opnå økonomisk støtte andre steder til børnenes fritidsaktiviteter, da kommunen først er forpligtet til en indsats ifølge lovgivningen, når problemerne er blevet så store, at der er fare for barnets trivsel. Alligevel kommer de første henvendelser om hjælp til et udsat barn eller ung fra en af kommunens medarbejdere, som har direkte kendskab til barnets situation og behovet for støtte. I andre tilfælde kommer henvendelsen til BROEN fra en træner eller leder i en idræts- eller fritidsforening i lokalområdet.

BROENs lokale frivillige gør en særlig indsats for disse børn og unge. De formidler kontakten til sportsklubben eller spejdergruppen. De går med i sportsbutikken, når der skal købes udstyr, hjælper med transporten til fritidstilbuddet osv.

”Jeg nyder at hjælpe udsatte børn og være en del af BROEN. Men vi har brug for økonomiske midler til at yde hjælpen, så det er skønt, når nogen som Poul Erik Bech Fonden vælger at byde ind med en så flot donation, som kommer mange børn til gode over hele landet,” siger Lennert Hansen, formand for BROEN Køge.

I BROEN Køge har de frivillige oplevet, at det barn, som er blevet støttet til sin sport, har udviklet sig meget. I flere tilfælde er barnet nået til at deltage på et højt plan, som det for eksempel skete for en dreng, der kom med til VM i BMX for ungdom efter at blevet hjulpet i gang med sporten af BROEN.

I 2017 fik i alt 4.800 børn og unge støtte gennem BROEN til at være en del af det fantastiske forenings- og fritidsliv, som findes lokalt. Mere end 200 frivillige står for den afgørende forskel for børnene med at skabe muligheden for en aktiv fritid.

Eksempler på betydningen af støtte fra BROEN
Pige 9 år: ”Jeg er rigtig glad for at gå til gymnastik, og jeg har lært mange at kende og fået nogen nye, gode venner.”

Mor til dreng på 7 år: ”Jeg er BROEN yderst taknemmelig for jeres hjælp. Det er en stor hjælp for mig som enlig mor, og det betyder meget for min dejlige dreng at gå til fodbold. Det er også noget, vi har gjort til vores fællesskab – det gør os glade. Tak fordi I hjælper os.”

Om Poul Erik Bech Fonden
Poul Erik Bech Fonden er en almennyttig fond og blev skiftet i 2015 i forbindelse med generationsskiftet i ejendomsmæglervirksomheden EDC Poul Erik Bech. Fonden ejer i dag størstedelen af mæglervirksomheden. Gennem overskuddet fra EDC Poul Erik Bech støtter fonden dem, der gør en forskel for andre.
Find mere: www.poulerikbechfonden.dk

Netop nu er der udsendt et høringsforslag fra Socialministeriet omkring det nye Familiehus, som blev aftalt af flere af Folketingets partier i foråret.

Regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) har den 27. marts 2018 indgået en stemmeaftale om et samlet familieretligt system sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti. Du kan læse mere om aftalen her

Tvangsadoption fremgår ikke af den indgået aftale

I det udsendte høringsmateriale fremgår blandt andet at der bliver mulighed for tvangsadoption af anbragte børn. Dette er dog ikke med i den indgået politiske aftale.

I aftalen kan man blandt andet læse følgende ”Partierne er videre enige om, at belysningen af forældres evne til at drage omsorg for barnet er vigtig. Der skal iværksættes relevante og mere specifikke undersøgelser heraf og/eller af deres evner til at indgå i samarbejdet med den anden forælder om barnets trivsel. Det må således anses for relevant at belyse et eller flere forhold vedrørende forældrene i langt størstedelen af sagerne i det røde spor. Det vil have undtagelsens karakter, at der ikke gennemføres sagkyndige undersøgelser i disse sager. Der skal i højere grad end i det eksisterende system gøres brug af relevante sagkyndige erklæringer, som belyser forældrenes forudsætninger for at drage omsorg for barnet.”

Høringsmateriale udsendt i høring hos adoptionsforeninger og domstole men ikke handicapforeninger

Gennemgår man høringslisten over foreninger og andre høringsberettigede organisationer, så kan man stille spørgsmål hvorfor skal handicapforeninger ikke høres, mens både domstole og tilhørende dommere og adoptionsforeninger skal høres. Det undrer redaktionen på HandicapBarn.dk, at eksempelvis Autismeforeningen og ADHDforeningen ikke er blevet inviteret til at indsende deres høringssvar.

Vi har haft spurgt både Autismeforeningen og ADHD-foreningen om de ville komme med en kommentar, men de er ikke vendt tilbage på vores opfordring.

Ved gennemgang af høringslisten finder vi, at mindst 9 foreninger mm indenfor adoptionsområdet og barnløse skal være med til at forme lovgivningen for hvad der skal ske for familier fremadrettet.

Samtidig kan man undre sig over at organisationer som:

Bygherreforeningen i Danmark, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Foreningen af Hegnsyn i Danmark, Landbrug og Fødevarer, Ældresagen, Husleje- og beboerklagenævnsforeningen, Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering Alzheimerforeningen, Danmarks Lærerforening ATP Amnesty International, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation mfl.

skal være med til at udforme lovgivningen omkring familier fremadrettet.

Tankevækkende at domstolsområdet skal medvirke i høringsfasen

I Danmark er der en tredelt magt. Den udøvende, den lovgivende og den dømmende magt. Hvor hver gren skal kunne kontrollere hinanden til at sikre retssikkerheden for borgerne.

Med den udsendte høringsliste fremgår det ud fra vores optælling, at hele 14 enheder, der er tilknyttet den dømmende magt, har mulighed for at indsende høringssvar til høringsforslaget.

En af kritikerne af den nye forældreansvarslov advokat Trine Ødemotland undrer sig på Facebook over at domstolene er med i lovgivningsarbejdet. Som hun også anfører, så præciserer Grundlovens §3 tydeligt, at domstolene henhører under den dømmende magt og ikke den lovgivende magt.

Mange børn med autisme og ADHD bliver anbragt på grund af fejl i sagsbehandlingen

Når man kikker på statistikkerne omkring hvilke diagnoser, anbragte børn har, så er der en del med autisme og ADHD grundet mange sagsbehandlere ikke har den korrekte viden om disse diagnosebørn. Derfor opstår der alt for mange ups-afgørelser, hvor disse børn bliver anbragt.

Man kan jo så frygte med den nye lovforslag der er i høring nu, at en hel del af disse anbragte børn vil blive tvangsadopteret til barnløse familier, idet der blandt høringsberettigede organisationer er mange adoptionsforeninger og -bureauer, og foreningen for barnløse fremgår også af høringslisten.

Høringsforslaget får skarpe ord på vejen fra personer som arbejder til dagligt med børnesager.

En af de skarpe kritikere af høringsforslaget er advokat Trine Ødemotland, der udtaler i forbindelse med Socialdemokratiets video om emnet ”Spin-maskinen er i gang igen. Her forbereder Socialdemokratiet befolkningen om de kommende tvangsbortadoptioner, der vil - i politikernes optik - sikre, at børn ikke ender, som deres forældre, og hvor antallet af anbringelser sættes ned (og erstattes med tvangsbortadoptioner).

Alt lyder som sød musik i ørerne..... Men man glemmer lige, at sagsbehandlingen i kommunerne er på landsplan behæftet med 60 % graverende fejl. De børnesagkyndige undersøgelser er behæftede med graverende fejl, og der stilles oceaner af fejl diagnoser på forældre for at få en anbringelse igennem ved Børn og Ungeudvalget. Kort og godt skabes der fiktive sager i kommunerne, og det bliver blot værre, hvis børn tvangsbortadopteres til barnløse forældre på baggrund af fejlagtige og løgnagtige oplysninger.”

Større risiko for psykiske lidelser og kriminalitet ved adoption viser Justitsministeriets undersøgelse

Justitsministeriet har i 2010 foretaget en landsdækkende undersøgelse af adopterede sammenlignet med ikke-adopterede i Danmark. Læs undersøgelsen her

Undersøgelsen viser at der er en markant højere risiko for at adoptivbørn udvikler psykiatriske diagnoser og begår mere kriminalitet end ikke-adopterede unge i Danmark.

Dette resultat bør også tages med i det videre lovarbejdet om de nye familieretshuse og -lovgivning, hvor hele området om at børn kan tvangsadopteres skal væk fra lovgivningen.

Familier bliver uden retssikkerhed.

Af høringsudkastet til den nye lovgivning fremgår det blandt andet ”§ 13. Til brug for visitationen efter § 4 kan Familieretshuset indhente oplysninger fra kommunalbestyrelsen om, hvorvidt kommunalbestyrelsen har iværksat eller påtænker at iværksætte støtteforanstaltninger over for barnet efter kapitel 11 i lov om social service, og hvilke typer foranstaltninger der i givet fald er iværksat. Familieretshuset kan endvidere indhente oplysninger om, hvorvidt kommunalbestyrelsen har gennemført eller overvejer at gennemføre en børnefaglig undersøgelse efter § 50 i lov om social service. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan videregive oplysninger om et barns personlige og familiemæssige forhold til Familieretshuset, hvis det er nødvendigt for Familieretshusets behandling af en sag om forældremyndighed, barnets bopæl eller samvær.”

Med dette kan kommuner nu komme til at indbringe en sag efter kapitel 11 i serviceloven og familieretten kan så uden at høre børn og forældre træffe en afgørelse som ikke kan indbringes for anden myndighed, ligesom der ikke er mulighed for omstødelse.

Dermed bliver familierne nu uden retssikkerhed. En af dem som arbejder meget med området, er indehaver af den socialfaglige konsulentfirma Hjerterummet Mette Blomqvist Valentin, som udtaler ”Det er helt vanvittigt! Forældre og børn mister den sidste ret af retssikkerhed.

HandicapBarn.dk vil gerne takke advokat Trine Ødmotland for at have gennemgået denne artikel og rette fejl i denne.

Hvilket ansvar og hvilken pligt har en borgmester og en kommunalbestyrelse – herunder det pågældende udvalg – til at reagere, når de bliver orienteret om lovovertrædelser i en forvaltning?, sådan lyder spørgsmålet som Karina Adsbøl (DF) har stillet til Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Det er sket på baggrund af en sag i Nordfyn kommune, hvor der ikke blev ydet den rette hjælp trods at kommunalbestyrelsesmedlemmer var orienteret om dette.

Økonomi- og Indenrigsministeren er nu kommet med et længere svar til Karina Adsbøl, som optegner hvilke pligter almindelige kommunalbestyrelsesmedlemmer har og ligeledes de pligter en borgmester har i den forbindelse, hvis en borger henvender sig til et kommunalbestyrelsesmedlem om ulovligheder begået i forvaltningen. 

Som det fremgår af svaret til Karina Adsbøl, så kan byrådsmedlemmerne ikke gemmes sig med at de ikke har noget at gøre med den daglige drift i forvaltningen hvis der bliver begået ulovligheder. 

Derimod er det ikke kommunalbestyrelsens ansvar hvis det det drejer sig om er henlagt i en virksomhed, som har et selvstændigt organ, eller hvis det er er organer, der er nedsat på kommunalt plan og som også sekretariatetsbetjenes af kommunal forvaltning. Det kan eksempelvis være organer som er nedsat efter lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, hvor det drejer sig om nedsatte børn- og ungeudvalg, valgbestyrelser nedsat efter folketingsvalgloven samt huslejenævn. 

Men kommunalbestyrelsen har ansvar for hele den kommunale virksomhed også set i sammenhæng med den gennerelle pligt til at overholde lovgivningen hvad det indebærer. Derfor er kommunalbestyrelsen også forpligtet til at sikre, at ulovligheder bringes til ophør, hvis den får viden om en lovovertrædelse i forvaltningen. Også hvis den blive bekendtgjort med at der kan være en mulig lovovertrædelse i forvaltningen, så vil kommunalbestyrelsen typisk være forplilgtet til at afdække dette forhold for at sikre at en eventuel ulovlighed i så fald bringes til ophør. En løst begrundet mistanke vil derimod ikke udeløse denne reaktionspligt en kommunalbestyrelse måtte have.

Økonomi- og indenrigsministeren skriver i sit svar til Karina Adsbøl citat "Udvalgenes ansvar for den umiddelbare forvaltning og udvalgenes heraf afledte indsigt i de sagsområder, der hører under udvalgene, sammenholdt med udvalgenes generelle pligt til at overholde lovgivningen, indebærer, at hvis et udvalg får viden om en lovovertrædelse vedrørende den del af kommunens forvaltning, der henhører under udvalget, er udvalget forpligtet til at gøre det, der er nødvendigt for, at ulovligheden bringes til ophør. Udvalget kan således afdække forholdet og – inden for rammerne af sine beføjelser – foretage det fornødne med henblik på at sikre, at en eventuel ulovlighed bringes til ophør. Alternativt må udvalget indbringe sagen for kommunalbestyrelsen, der hermed får ansvaret for sagen. I den forbindelse vil det være naturligt, at udvalget indstiller til kommunalbestyrelsen, hvad der skal foretages i sagen."

Kommunalbestyrelsesmedlemmerne har ansvar til at opfylde deres pligt til at føre tilsyn med at forvaltningen og dennes øverste leder, borgmesteren fungerer tilfredsstillende. Ansvaret kommer på tale hvis et medlem ikke reagere på tilkendegivelser eller informationer som medlemmet har modtaget - det være sig både fra de revisionsberetninger og udtalelser fra anke- og tilsynsmyndigheder der måtte kommer. Desuden hvis en borger retter henvendelse om ulovligheder til et kommunalbestyrelsesmedlem så vil denne også handle i ond tro, hvis medlemmet ikke handler på dette. Dog kan et menigt medlem frigøre sig fra ansvaret ved at rette henvendelse til borgmesteren eller den relevante udvalgsformand omkring det problematiske eller mistænkelige forhold, idet ansvaret så overgår til borgmesteren eller udvalgsformanden.

Du kan læse hele økonomi- og indenrigsministerens svar ved at trykke her (åbner i nyt vindue)

Insititut for Menneskerettigheder har netop udgivet en rapport, hvor de beskriver hvordan retssikkerheden halter for børn med handicap, så det betyder skolevægringer for mange af disse.

Undersøgelsen viser, at loven ikke beskytter børns ret til uddannelse godt nok, især når inklussionen fejler overfor bogstabbørn.

I Danmark er der en del børn som går hjemme uden undervisning lige fra måneder til år. Årsagen til de lange perioder uden skolegang er den måde som det uigennemskuelige klagesystem er skruet sammen på, ligesom systemet ikke opfanger skolevægring tidligt nok , hvorefter det ender galt. 

Derfor er der også behov for nyt klagesystem, så man når at gribe disse børn inden det er for sent.

Til Institut for menneskerettigheders websider udtaler justit ved instituttet Nikolaj Nielsen citat ”I dag kan man registrere fraværende børn ud fra kategorierne ’fravær på grund af sygdom’, ’ulovlig fravær’, og ’tilladt fravær’.

Skolevægring begynder ofte med at barnet udtrykker derhjemme, at han eller hun ikke har lyst til at komme i skole, eller ikke har lyst til at deltage i bestemte fag, fx idræt og musik, hvor strukturen er løs. Der mangler en kategori i fraværsbekendtgørelsen, som kan opfange den begyndende skolevægring. For børnene er jo ikke syge eller pjækker.

En ekstra kategori kunne fx være ’bekymrende fravær’ eller ’fravær fordi barnet ikke vil i skole’, og skal have fokus på hurtig igangsættelse af handling på tværs af sektorer.”

Vil du læse mere om rapporten så tryk her

Forældre med børn med skolevægring er begyndt at samle sig i en facebookgruppe for at råbe politikerne op. Du finder gruppen her - tryk her

(U)hyggen spreder sig i LEGOLAND, når parken 7. oktober til 5. november, slår dørene op til det største og længste Halloween. I hele efterårsferien gentager parken Brick or Treat succesen fra 2016, holder åbent helt til klokken 21 og afslutter hver eneste aften med et kæmpe halloween-fyrværkeri kl. 20.

I 2016 skruede LEGOLAND op på fuldt blus med et kæmpe Halloween, og i år bliver det igen med det største Halloweenprogram til dato. Parken åbner op for hele fire uger, hvor der overalt vil være spækket med LEGO tematiserede Halloween dekorationer, kryb og kravl og finurlige detaljer. Som noget nyt vil gæsterne i efterårsferien kunne opleve et mesterligt fyrværkerishow ved Kongeborgen hver aften kl. 20 og LEGOLAND er åben helt til kl. 21.

- Halloween i LEGOLAND har taget vores gæster med storm, og derfor har vi valgt at skrue endnu mere op for stemningen igen i år. Det er noget ganske særligt, når mørket falder på, og LEGOLAND bliver lidt mere uhyggelig end normalt med smuk lyssætning og små mystiske væsner i blandt andet Miniland, siger Pernille Steffensen, Event Manager i LEGOLAND.

Endnu mere Brick or Treat
Igen i år kan gæsterne gå på Brick or Treat jagt i hele efterårsferien, hvor børnene kan tage deres forældre i hånden og se, hvad der gemmer sig af skumle men sandsynligvis rare væsner i de små huse.

- Brick or Treat er en LEGOLAND udgave af det kendte ”trick or treat”, som vi introducerede med stor succes i 2016. Vi har øget kapaciteten i år med dobbelt så mange huse, så der er endnu flere børn, der kan gå på opdagelse og møde de fem særlige Halloween beboere, som har en lille overraskelse til børnenes poser, forklarer Pernille Steffensen.

Græskar i alle afskygninger 
Udover Brick or Treat vil parken som altid være spækket med Halloweenaktiviteter. Gæsterne kan skære ægte græskar eller bygge dem af LEGO og udstille dem i parkens store græskarlandskab. Herudover vil der også være brug for små modelbyggere til at bygge en kæmpe LEGO mosaikvæg.

- Foruden alle byggeaktiviteterne kan børnene kravle op i vores kæmpe LEGO græskar, der er bygget af mere end 100.000 LEGO klodser. Det er virkelig imponerende og noget, vi kan se, giver smil på læben hos både store og små, siger Pernille Steffensen.

Der er Halloween i LEGOLAND fra den 7. oktober til den 5. november. I hele efterårsferien er parken åbent fra 10-21 med fyrværkeri hver aften kl. 20. Se hele programmet på LEGOLAND.dk

Tænketanken Justitia og Danske Advokater starter nyt akademi for jurastuderende

”Justitia Akademi” er navnet på et nyt akademi, som skal styrke jurastuderendes viden om nogle af retsstatens grundlæggende byggesten som frihedsrettigheder, retssikkerhed og domstolsprøvelse, og som skal ruste de studerende til aktivt at kunne tage del i samfundsdebatten om disse temaer.

”De seneste år har vi set en øget tendens til, at man fra politisk side  tillægger retssikkerhed stadig mindre vægt i forhold til konkurrende hensyn hvad enten det gælder økonomi, national sikkerhed, effektivisering mv. Det har konsekvenser for beskyttelsen af helt fundamentale rettigheder, som udgør grundlaget i et liberalt demokrati som det danske. Løbende files der på demokratiets og retsstatens grundsøjler, og det er derfor helt afgørende, at flere jurister og kommende advokater uddannes til at varetage rollen som ”retssikkerhedsmæssige vagthunde”, så retssikkerhed bliver noget, man forholder sig til, uanset om man efter studiet skal sidde med lovgivningsprocessen i centraladministrationen, eller varetage klienters interesser i et advokatfirma”, siger direktør Jacob Mchangama, Justitia.

HandicapBarn.dk ser med stor interesse frem til fokus på retssikkerheden

HandicapBarn.dk finder det positivt at der tages initiativ til at sætte fokus på retssikkerheden. Gang på gang ser og høre vi på redaktionen om sager, hvor retssikkerheden ikke er i orden, eller hvor der er let omgang med denne, udtaler redaktøren på HandicapBarn.dk Søren Malchow. "Vi er sikker på at det vil komme mange forældre til gavn, når der bliver endnu mere fokus på retssikkerheden, som mange familier kæmper med at få overholdt."

"Vi har også noteret os, at de nye studerende ikke kan afslå sig frem at sige at de ikke har råd til at deltage i det nye akademi, da Tænketanken Justitia og Danske Advokater står for finansieringen af akademiet. De studerende skal selv betale ophold og transport" udtaler redaktøren til HandicapBarn.dk, og tilføjer, at det er et fantastisk initiativ til gavn for familier med handicappede børn.

Akademiundervisning af førende eksperter

På Justitia Akademiet vil de studerende blive undervist af en række førende eksperter, advokater og praktikere, blive oplært i hvordan de selv kan tage del i samfundsdebatten, og få muligheden for at opbygge et solidt netværk til andre studerende og aktører med interesse for disse temaer. 

”I advokatbranchen og blandt jurister generelt er der mange andre ting at forholde sig til, ud over de mere principielle og grundlæggende juridiske forhold som retssikkerhed mm., når man sidder på kontoret. Justitia Akademiet skal derfor sikre, at retssikkerhed vedbliver at være en central del af kommende juristers DNA. På den måde vil Akademiet være med til at skabe en kultur, hvor fremtidens ledende jurister fortsat sætter retssikkerhed og frihedsrettigheder i højsædet, uanset deres videre karrierevalg”, siger direktør Paul Mollerup. 

Justitia Akademiet etableres i et samarbejde mellem den uafhængige juridiske tænketank Justitia og Danske Advokater. Etableringen af akademiet iværksættes på baggrund af støtte fra Dreyers Fond. Det forventes, at første semester på Akademiet vil påbegyndes februar 2018, hvor jurastuderende over hele landet vil kunne søge om optagelse fra november 2017. Læs mere om Justitia-Akademiet påwww.justitiaakademi.dk

Der søges på nuværende tidspunkt en projektleder for akademiet

Tænketanken Justitia har udsendt en stærk kritisk rapport om boligens krænkelighed, hvor direktøren for tænketanken Jakob Macangama har gennemført en større undersøgelse om hvor mange love der kan føre til krænkning af boligen, og det viser sig at der er en støt stigende antal regler som tillader myndigheder at trænge ind i boligen. 

Denne analyse er skrevet før regeringens udmelding den 15. marts 2017 om nedsættelsen af en arbejdsgruppe, som skal gennemgå samtlige af de regler, der giver myndighederne adgang til at gennemføre kontrolbesøg hos borgere og virksomheder.

Grundlovens § 72 og Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 er beskytter boligen

Såvel Grundlovens § 72 og Den Europæiske Menneskerettighedskonventions (EMRK) artikel 8 beskytter mod vilkårlige og uretmæssige tvangsindgreb.

Grundlovens § 72 fastslår, at en række tvangsindgreb, herunder husundersøgelser og andre myndighedskontrolbesøg, kræver forudgående retskendelse, medmindre de, som en særegen undtagelse, er hjemlet i lov. I 2003 var der ca. 185 love, bekendtgørelser m.v., der bemyndigede sådanne tvangsindgreb uden retskendelse for offentlige myndigheder.

I 2009 var tallet 225, og siden da er antallet af hjemler hvert år kontinuerligt steget, således at det i 2017 er oppe på 276 hjemler – igen i år det højeste antal nogensinde.

Alene siden 2016 under en borgerlig-liberal regering er det samlede antal altså steget med 5 hjemler. Udviklingen underminerer grundlovens beskyttelse mod tvangsindgreb uden retskendelse, og kravet om retskendelse er dermed blevet undtagelsen frem for hovedreglen. V/VLAK-regeringen har det sidste år vedtaget 8 nye hjemler. Det er sket på trods af, at ledende politikere fra VLAK-regeringen har kritiseret det stigende antal hjemler. Dertil er den konkrete anvendelse og udbytte af de 276 hjemler ikke kendt, hvilket skyldes manglende politisk fokus på evaluering af og oprydning i unødvendige bestemmelser. Særligt er der i det sidste år sket en udvidelse af og stigning i hjemler, der giver myndigheder videre

”En række af de lovforslag, der enten er vedtaget eller er i støbeskeen, virker unødvendigt vidtgående både for erhvervsdrivende men også for mange almindelige borgere. Eksempelvis giver § 64 i serviceloven kommunerne adgang til privat hjem bl.a. som led i en børnefaglig undersøgelse. Det betyder eks., at hvis du som forældre har et handicappet barn, kan du risikere at få uventet besøg af kommunen. I støbeskeen er sågar også et forslag om at give SKAT adgang til privat bolig, hvis erhvervet drives fra hjemmet, uden retskendelse”, siger direktør Jacob Mchangama, Justitia, og roser derfor regeringens tiltag om at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal gennemgå samtlige af de regler, der giver myndighederne adgang til at gennemføre kontrolbesøg hos borgere og virksomheder.

Grundlovens § 72 og Den Europæiske Menneskerettighedskonventions (EMRK) artikel 8 beskytter mod vilkårlige og uretmæssige tvangsindgreb. Henset til disse bestemmelser er den fortsatte udbredelse af offentlige myndigheders adgang til ejendom uden retskendelse problematisk fra et retssikkerhedsmæssigt synspunkt, uanset, at sådanne hjemler ikke i sig selv kan anses som værende i strid med disse retssikkerhedsgarantier, jf. nærmere herom i notat af 16. januar 2009. Det retssikkerhedsmæssige aspekt er blevet behandlet indgående i den juridiske litteratur. Peter Germer har bl.a. anført, at: ”Grundlovsbeskyttelsen efter § 72 går ud på, at de af bestemmelsen omfattede indgreb, »hvor ingen lov hjemler en særegen undtagelser«, kun må finde sted efter en retskendelse.... Udviklingen er gået i retning af, at man i stigende omfang har gjort undtagelse fra reglen om forudgående retskendelse. Lovgivningsmagten har derved stillet tingene på hovedet. Det, der skulle være enkeltstående undtagelser, er tæt på at blive den praktiske hovedregel.”

Fra myndighedernes side er denne problematik blevet bagatelliseret. I Betænkning 1039/1985 om tvangsindgreb uden for strafferetsplejen blev følgende anført:”Langt de fleste indgreb er begrundet i kontrolhensynet, ofte stikprøvekontrol. [Det er] netop det stikprøvemæssige - og dermed uforudsigeligheden - der giver ordningen værdi. På denne baggrund kan retsfaktumbeskrivelsen i disse tilfælde vanskeligt være præcis. [...]Et krav om retskendelse vil efter udvalgets opfattelse derfor ofte være et unødigt omsvøb, der vil belaste domstolene med unødige sager og svække forvaltningsmyndighedens kontrolmuligheder, uden at der reelt er vundet noget i retssikkerhedsmæssig henseende.”

Du kan læse hele rapporten her

 

Hvem bestemmer hvad et menneskes liv er værd?

27-årige Hassan Osman bliver ikke reddet, hvis hans sygdom blusser op igen. Ifølge papirerne er det fordi, han er udadreagerende og ikke følger lægernes anvisninger. Altså fordi han er autist!

Det kan simpelthen ikke være rigtigt! Det handler om liv og død, og autister har samme ret til at leve, som alle andre. Alt andet er diskrimination og imod vores menneskerettigheder.

Og Haawa Abshir kæmper lige nu for sin søns ret til at leve! Pårørende, autister og forældre er bange og vrede, fordi de frygter for deres børn med autismes liv.

”Dagen har bragt en ekstrem mængde henvendelser fra forældre, som frygter at deres børn med autisme bliver nedprioriteret af sundhedsvæsenet, fordi de har et handicap. Og der er et skræmmende spørgsmål, der går igen: Lader de vores børn dø, hvis de bliver syge?” siger Heidi Thamestrup, formand i Landsforeningen Autisme.

Der bliver skåret så meget ned på området, at fagpersoner ikke har den tætte tilknytning og relation til autister, så de kan opdage deres sygdomme. Det kan ikke passe, at når vi endelig opdager en kræftknude eller en infektion – så lader vi dem dø. Der er autister uden sprog, hvis handicap er, at de ikke kan tolke andres forventninger til dem især ikke i en akut situation – betyder det, at de skal dø?

utister bliver gang på gang svigtet hos læger og på sygehuse, fordi de ikke kan sige, hvad der er galt – eller fordi de bliver utrygge over forandringer. Det komplekse handicap kræver specialiseret viden, som lægerne ikke har!

Det kan ikke være rigtigt, at autister ikke får hjælp til at overleve helt almindelige sygdomme, som er dagligdag på vores sygehuse! Hvad vil Sundhedsministeren gøre? Og hvad skal vi svare alle de bekymrede forældre og autister?

Lader vi autister dø – fordi de ikke reagere som gennemsnittet af befolkningen?

Hvorfor skulle de ønske at dø mere end alle andre? For autister betyder udadreagerende adfærd ikke, at livet ikke har værdi – det betyder, at de er bange og har brug for hjælp til at forstå, hvad der foregår.

De sidste dages reaktioner fra læger på Nordsjællands Hospitalviser tydeligt, at de ikke er specialiserede nok til at stå med ” liv eller død” ansvaret, for autistiske patienter.

Side 1 ud af 48

HandicapPortal.dk

HandicapBarn.dk

HandicapForhold.dk

Ferie-Fritid

Nyhedsmail

Tilmeld vores e-mail Nyhedsbrev for at få øjeblikkelig opdatering når som helst

mod_eprivacy

EU e-Privacy Directive

This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

View e-Privacy Directive Documents

You have declined cookies. This decision can be reversed.

You have allowed cookies to be placed on your computer. This decision can be reversed.