KL har i dag udsendt en pressemeddelelse om at de kommunale udgifter på socialområdet stiger, viser de kommunale regnskabstal for 2021.
Det sker i en tid hvor der ifølge KL mangler såvel råderum som hænder, hvorfor KL efterlyser en politisk diskussion af hvordan velfærden skal udvikle sig, lyder det fra KLs formand Martin Damm.
Danmarks Statistik har fredag offentliggjort kommunernes endelige regnskabstal for 2021. Tallene viser, at kommunerne i 2021 brugte 269,2 mia. kr. på velfærd så som dagtilbud, skoler, ældre og sociale tilbud. Det er cirka 0,2 mia. kr. under den aftalte ramme, når der samtidig tages højde for kommunernes kompensation til coronaudgifter. Når det kommer til nybyggeri og renoveringer mv. brugte kommunerne i 2021 21,3 mia. kr., hvilket er 0,4 mia. kr. under den aftalte ramme.
Samlet set holder kommunerne sig dermed lige under det niveau, der er aftalt med regeringen i økonomiaftalen for 2021.
Dykker man ned i tallene, er det især udgifterne til det specialiserede socialområde, som springer i øjnene. Her er kommunernes udgifter vokset med ca. 1,6 mia. kr. fra 2020 til 2021, efter udgifterne stod stille i 2020 grundet corona. Det følger en tendens fra de seneste år, hvor udgifterne er steget med 800 mio. kr. om året uden, at kommunerne har fået et løft til området.
”Vi kan bare konstatere, at udgifterne til nogle af vores mest udsatte borgere stiger år efter år. Og der er intet, der tyder på, at det stopper foreløbigt. Flere borgere har brug for hjælp, og deres behov bliver mere og mere komplekse” siger KL's formand Martin Damm og fortsætter:
”Derfor vil det også være afgørende for os i økonomiforhandlingerne at få en diskussion med regeringen om udviklingen på området. Det er bydende nødvendigt, at regeringen klart tilkendegiver, hvilken retning området skal gå i.”
Mangel på hænder og råderum udfordrer velfærden
Når kommunernes udgifter til det specialiserede socialområde kan stige, selvom der ikke er tilført flere midler til området, er det fordi, pengene findes på andre velfærdsområder. Og det kan ikke blive ved, mener KL-formanden. Særligt det stigende antal ældre og borgere med kroniske sygdomme øger presset, lige som den altdominerende udfordring er manglen på arbejdskraft.
Samtidig har krigen i Ukraine og det nationale kompromis om forsvarsudgifterne markant ændret den økonomiske situation i Danmark. Stort set hele råderummet frem mod 2030 er brugt, og fleksibiliteten er væk.
Løsninger for at øge råderummet er allerede tilgængelige
”Selvom vi får dækket demografien, vil der fortsat være en kæmpe uløst udfordring på sundheds- og ældreområdet bl.a. i lyset af manglen på arbejdskraft. Det kræver nytænkning af området,” siger Martin Damm og fortsætter:
”Derfor er det helt afgørende, at vi får en politisk diskussion med regeringen om, hvordan vi ser på udviklingen af velfærden i en situation, hvor der mangler både råderum og hænder, og hvor kommunerne skal håndtere store udfordringer så som Ukraine-krisen. Samtidig vokser borgernes forventninger til den velfærd, vi kan levere. Og det skaber et forventningsgab, som man er nødt til at være ærlig om. Her har regeringen en stor opgave – og det kommer vi til at tale med dem om i økonomiforhandlingerne.”
Men KL’s formand Martin Damm kan sammen med resten af Kommunernes Landsforening begynde at tænke på om de metoder man anvender i dag på handicapområdet og genoptræning / revalideringsområdet er de rettet.
Der findes allerede nu løsninger som kan øge råderummet og antallet af varme hænder.
Indenfor handicapområdet er der udviklet en metode til familier med handicappede børn som hedder sagsbehandlingsmetode Model HandicapBarn. Denne metode kan bidrage med op mod ca 75% mindre anbringelser, så samfundet får ca 36 mia kr årligt tilført råderummet. Mange af de som i dag allerede er beskæftiget indenfor anbringelsesindustrien kan så blive overført til andre velfærdsopgaver, og dermed bidrage til antallet af de varme hænder som mangler
Et andet område, hvor der også kan findes milliarder af kroner der kan tilgå råderummet er indenfor revalidering og genoptræningsområdet.
Mange mennesker i dag når de bliver ramt af et traume bliver sendt ud på spor 29 hvor de kommer langt fra arbejdsmarkedet og dermed kan være med til at bidrage til samfundskagen med deres restfunktionsevne.
En metode, der af førende fundraisere, betegnes som noget af det bedste indenfor området, kan bidrage med op mod 100.000 personer der kan komme tilbage til arbejdsmarkedet ved at give dem den rette genoptrænings- og revalideringsindsats så de kan klare at være tilbage på arbejdsmarkedet igen.
Det vil bidrage med et konservativt sat beløb på social og sundhedssektoren på ca 25 mia kroner årligt som kan bruges til råderummet på velfærden og en indirekte meromsætning på ca 25 mia kroner årligt, der kommer fra de som kommer tilbage til arbejdsmarkedet.
Så kære Martin Damm og resten af KL er I parat til at gribe tilbuddet, så kontakt redaktøren på HandicapBarn.dk Søren Malchow, for han sidder med nøglerne til begge metoder. I kan kontakte Søren på tlf. 6089 6379
- Redaktør Søren Malchow
- Visninger: 722
LEGO Fonden investerer 20 millioner USD for at katalysere innovation, der støtter børn med autisme og adhd
LEGO Foundation lancerer et nyt acceleratorprogram - Play for All - designet til at fejre styrkerne hos neurodivergerende børn - altså børn med autisme og ADHD og hjælpe med at sikre, at alle børn har ret til at lege, lære og trives.
- Redaktør Søren Malchow
- Visninger: 3441
Forældre med handicappet barn omfattet af handicapbeskyttelsen
Den 3. februar 2022 har Ligebehandlingsnævnet afsagt en vigtig kendelse for familier med handicappede børn
-
apr 22, 13:22 pm
Nej Martin Damm og KL, råderummet er ikke væk
-
apr 20, 17:16 pm
LEGO Fonden investerer 20 millioner USD for at katalysere innovation, der støtter børn med autisme og adhd
-
mar 17, 07:25 am
Forældre med handicappet barn omfattet af handicapbeskyttelsen
- Redaktør Søren Malchow
- Visninger: 1529
Justitsminister skulle svare på om ansatte i kommuner er omfattet af straffelovens kapitel 16
Folketingets social- og ældreudvalg har spurgt Justitsministeren om straffelovens kapitel 16. Det sker på baggrund af et ønske fra Karina Adsbøl (DF)
- Redaktør Søren Malchow
- Visninger: 2475
Pressemeddelelse: Ny rapport fra Justitia: Retsstaten og Covid-19
Regeringen og Folketinget gik til retsstatens grænser i bekæmpelsen af coronavirusen, men bedre epidemilovgivning, klarere procedurer for hastebehandlinger og en genopretning af magtbalancen mellem den lovgivende og den dømmende magt kan få retstilstanden på fode igen.
Efter længere søgen så har Tommy Lynnerup fundet en skøn, varm og hjertelig "base" på Sjælland for sit arbejde omkring ADHD og forældrerollen
Sundhedsstyrelsen har haft nogle forskellige udmeldinger om der skal bægers mundbind eller ikke. Nu er der kommer nye retningsliner som henvender sig især til personer med handicap
I den forgangende uge har der nogle folkevalgte politikere været ude med at det skal være et krav om at folk skal bære mundbind, når man er ude i butikker mm.
- Redaktør Søren Malchow
- Visninger: 2635
Kritisk statusrapport fra tænketanken Justitia om retsikkerheden
Kritisk statusrapport fra Danmarks juridiske tænketank Justitia er netop udgivet. På børnehandicapområdet bemærker vi flere kritikpunkter
Hvert år slettes over 500.000 kommentarer fra fem danske facebooksider – ved du, hvem der sletter dine?
- Redaktør Søren Malchow
- Visninger: 1786
Kritik fra tænketanken Justitia til de nye sanktioner i KHsystemet
Justitias vicedirektør Birgitte Arent Eiriksson til aftalen ”klare og konsekvente sanktioner i kontanthjælpssystemet”, som blev præsenteret i dag i Beskæftigelsesministeriet.
- Overordnet set indeholder aftalen både elementer, der kan fremme borgernes retssikkerhed, og elementer der går den anden vej med forringelser af borgernes retssikkerhed. Det er for eksempel positivt, at man vil forenkle sanktionsreglerne, og at kommunernes anvendelse af sanktioner overfor ydelsesmodtagere fremover skal følges mere tæt. Det vil forhåbentlig medføre færre sagsbehandlingsfejl i fremtiden. I dag er det nemlig ca. en tredjedel af kommunernes sager på beskæftigelses- og socialområdet, som bliver omgjort af Ankestyrelsen i forbindelse med en klage. Samtidig viser Ankestyrelsens undersøgelser af de upåklagede sager, at kommunerne har store problemer med at anvende reglerne om sanktioner over for uddannelses- og kontanthjælpsmodtagere.
- Jeg savner dog fokus på den mere fremadrettede anvendelse af de nye sanktionsregler i aftalen, f.eks. gennem vejledningsmateriale til kommunerne, der kan sikre en ensartet og korrekt implementering af de nye regler og de nødvendige hensyn til borgernes retssikkerhed. Den aftalte opfølgning på kommunernes anvendelse af reglerne er bagudrettet, og det betyder, at der kan være kommuner, som kommer dårligt fra start, og hvor borgerne fortsat vil få for mange fejlbehæftede afgørelser.
- Det er også problematisk, at man fremover vil slå to fluer med ét smæk ved at sende partshøring og afgørelse til borgeren i samme brev - en såkaldt agterskrivelse. Det vil være svært for rigtig mange borgere at forstå denne proces, herunder at afgørelsen først bliver endelig efter en frist, og at denne frist kan udnyttes til at fremkomme med bemærkninger, der muligvis vil kunne ændre sagens resultat. En sådan ændring vil højst sandsynligt betyde, at forvaltningens sagsoplysning ofte vil stå alene, hvilket kan medføre en væsentlig forøgelse af antallet af urigtige afgørelser. De ressourcestærke borgere kan selvfølgelig benytte sig af klagemuligheden, men de mere ressourcesvage borgere kan blive tabt på gulvet. Man må derfor spørge sig selv, om hensynet til en effektiv myndighedsudøvelse virkelig bør veje tungere end hensynet til retssikkerheden for samfundets svage grupper.
- Det er, så vidt jeg ved, første gang, at døren åbnes for sammenlægning af partshøring og afgørelse med de såkaldte agterskrivelser. Og jeg kan godt frygte, at det er et initiativ, der hurtigt vil sprede sig. Det vil kunne medføre en væsentlig forringelse af borgernes retssikkerhed på en lang række øvrige områder.
- Redaktør Søren Malchow
- Visninger: 2127
Socialstyrelsen: Den anbefalede indsats til børn og unge med alvorlig synsnedsættelse
En synsnedsættelse påvirker ikke kun synet. Det skriver Socialstyrelsen på deres webside om hvor de anbefaler til børn og unge med alvorlig synsnedsættelse
Justitsminister Søren Pape Poulsen har fremsat et lovforslag omkring bekæmpelse af psykisk vold.
- Redaktør Søren Malchow
- Visninger: 3081
Køb en Carbage Run bil og støt samtidig Danske Hospitalsklovne
I det jyske sad tre friske kvinder, som var mor Jette 57 år med hendes døtre Kathrine 30 år og Mette på 36 år, hvor de satte sig som mål at deltage i det der kaldes Carbage Run Summer 2018.
Hovedformålet var ikke selve køreturen, men derimod at samle penge ind til DANSKE HOSPITALSKLOVNE.