Sundhed

Sundhed

Demente og udviklingshæmmede patienter skal sikres nødvendig behandling

Skal sundhedsloven revideres, er der en del som spørger om nu. Det sker efter at der har været flere beretninger om udviklingshæmmede, som ikke har kunnet overskue at få taget en blodprøve, og som så er døde pga manglende behandling.

Et af de seneste beretninger er om den udviklingshæmmede Frank Jensen, der havde fået en lungebetændelse. I første omgang fandt hans læge at der ikke var grund til bekymring, men senere fik han det dårligere og var igen til læge sammen med hans pædagog. Her nægtede Frank at få taget en blodprøve, og lægen kunne intet gøre, selvom pædagogen prøvede at overtale FJ til dette.

Senest har en række interesse- og fagorganisationer henvendt sig til sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) om at ændre lovgivningen, så sundhedspersonalet får mulighed for at behandle en dement eller udviklingshæmmet patient, der som Frank Jensen modsætter sig behandling. Hele historien om Frank kan læses i Kristelig Dagblad (tryk her - åbner i andet vindue). Frank Jensen døde på årets første dag i 2010 og blev kun 42 år.

"Revidér sundhedsloven og gør det muligt for læger og andre sundhedsprofessionelle at behandle demente og udviklingshæmmede, selv om de modsætter sig behandlingen" sådan lyder opfordringen fra Lægeforeningen til sundheds- og ældreminister Sophie Løhde. 

Lægeforeningen pointerer i deres leder, at det kun skal være under tvang som sidste udvej, hvis der skal eksempelvis tages blodprøver.

”Det er et meget indgribende skridt at anvende tvang over for en patient. Tvang bør kun bruges, som sidste udvej, når alt andet er forsøgt, og der skal indbygges de nødvendige kontrolforanstaltninger i et kommende lovforslag”, understreger Andreas Rudkjøbing i lederen, og fortsætter "Derfor er det også positivt, at sundhedsministeren og fremtrædende sundhedspolitikere nu signalerer, at tiden er kommet til at ændre sundhedsloven”, skriver Lægeforeningens formand."

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Gode artikler i din indboks

Brugerafstemning

Oplever du også problemer i sagsbehandlingen?

Search