Sundhed

Sundhed

Er Skolesundhed.dk et godt tilbud til sundhedsområdet i kommunerne eller ?

Webportalen Skolesundhed.dk er et webværktøj, som TrygFonden, Komiteen for Sundhedsoplysning, Forskningsprogram for Mental Børnesundhed/Aarhus Universitet har etableret. Disse partnere og de nuværende deltagerkommuner af Skolesundhed.dk har i 2015 indgået et 4-årigt strategisk samarbejde for at sikre udvikling og national udrulning af Skolesundhed.dk i bestræbelserne på at understøtte kommunernes arbejde med børn og unges trivsel.

Skolesundhed.dk er tænkt som et redskab, der understøtter kommunernes sundhedsindsats for at børn og unge. Redskabet er baseret på målrettede spørgeskemaer til forældre, børn og unge. Viden fra spørgeskemaerne giver kommunen overblik over sundhedstilstanden på både klasse-, skole- og kommuneniveau i form af sundhedsprofiler.

Bag Komiteen for Sundhedsoplysning og Forskningsprogram for Mental Børnesundhed/Aarhus Universitet står réelt Trygfonden, idet denne fond har indskud og sponseret meget store beløb i disse to projekter. 

Kommunernes eget redskab

Den officielle baggrund for Skolesundhed.dk lyder, at idéen opstod blandt fagprofessionelle i en række kommuner. Redskabet er udviklet i et tæt samarbejde mellem deltagerkommunerne og Aarhus Universitet. Deltagerkommunerne er fortsat med til at udvikle Skolesundhed.dk. Det har sikret et redskab, der er fleksibelt, praksisnært, let at anvende og gennemtestet af rigtig mange brugere.

Forældrene får at vide, at formålet med Skolesundhed.dk er at give kommunen vigtig viden om barnets dagligdag og trivsel. Her kører man blandt andet på, at klasselæreren kan få indsigt i klassens trivsel, og hvordan sundheden er i klassen generelt. Endvidere lægges der vægt på at skolens ledelse kan bruge resultaterne omkring hvordan er undervisningsmiljø, sundhed og trivsel på skolen. 

Men er det det réelle billede af hvad Skolesundhed.dk egentlig er?

Er indsamlingen af sundhedsdata et gode for alle?

Når man gennemgår Skolesundhed.dk nærmere i kortene så tyder det meget på, at virkeligheden er helt anderledes end hvad det umiddelbart gliver sig ud for. Virkeligheden er réelt at man indsamle data om HELE Danmarks børneflok, ungdom og befolkning gennem spørgeskemaer som der er udarbejdet. Spørgeskemaerne er baseret på den enkeltes CPR nr og børnene besvarer spørgsmål om den selv og deres familie. 

Kan det være rigtigt, at disse indsamlede sundhedsdata gemmes hos en privat organisation. Det medfører et spørgsmål som man bør stille, hvordan er datasikkerheden så de meget personfølsomme data ikke bliver misbrugt?

Hos Skolesundhed.dk giver man mulighed for at det er muligt at eksportere data til andre, så det så kan bruges til forsikringsselskabernes fordel, til sundhedssystemets fordel, og så kan data SÆLGES til forskere og medicinalvirksomheder over hele kloden.. Er det det vi vil?

Læs mere i morgen om hvilken type af personer som der fokuseres på - det var ikke lige det vi troede!

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Gode artikler i din indboks

Brugerafstemning

Oplever du også problemer i sagsbehandlingen?

Search